Втори референдум на Ирландия за Договор от Лисабон

Единствената жизнеспособна опция за ирландското правителство за разрешаване на кризата, свързана с Договора от Лисабон е да се проведе втори референдум по важен въпрос. Това кара страната Ирландия да продължава да бъде изправена пред въпроси като тези дали да е членка на ЕС или не. Подобни тези са на Джон О‘Бреан, преподавател по европейска политика и общество в Националния университет на Ирландия, който в свой анализ през октомври споделя с Центъра за европейски политически изследвания.

За О‘Бреан, този аргумент се основава на „четири основни хипотези“, а те са:

Първоначално изграждане на ясната цел на ирландското правителство, за да“ остане пълноправен член на Европейския съюз с всички права и членството, но това е свързано с множество отговорности.

На второ място, стои въпросът за „останалите страни от ЕС“ и конкретно дали да продължат да ратифицират Договора от Лисабон в съответствие с техните вътрешни конституционни процедури от началото на 2009 година.

<!–more–>

На трето място, отново тези страни няма да отворят процеса на Лисабон, за да предоговаряне.

На четвърто място, идва ред и на „Договорът от Ница“, който е неподходящо средство за постигане на ефективност, както институционална и конституционна баланс, а така САЩ върви напред.

О‘Бреан твърди още, че такъв референдум е единственият жизнеспособен вариант, тъй като е „просто немислимо, Ирландия, с население по-малко от пет милиона американски граждани, да може да продължи и да блокира въвеждането на приетите от представители на 495 конституционна и институционална рамка милион граждани на ЕС“.

След като всички останали държави-членки, които са ратифицирали Договора от Лисабон, по мнение на запознатите Ирландия, трябва да осигури решение на безизходицата, а това до голяма степен „значително ще увеличи шансовете“. В резултат на това за Ирландия да остане член на Европейския съюз е нужно да приеме Договорът, на такова мнение е и самият О‘Бреан.

Обществеността е необразована към делата на ЕС, а според учените в такъв референдум, избирателите ще разберат „сериозните последици, свързани с поведението на гласуване.“

Решаващ фактор на дебата е, че страната Ирландия ще „донесе значителното икономическо измерение с членството си в Европейския съюз. Най-новите референдумите, ще осигурят и структурни фондове, достъп до пазара, модернизация и просперитет. Така и гражданите ще разберат, че икономическото бъдеще на Ирландия е немислимо извън структурите на ЕС, смятат специалистите.

Според О‘Бреан, икономическото благополучие на Ирландия, прави страната по-привлекателни за материалните инстинкти на ирландски граждани, а такъв референдум се откроява с най-доброто изготвяне на решение за продължителен конституционните недоразумения на ЕС.