Забележителности и градове в Латвия

Латвия, не така популярна туристическа дестинация, която има, с какво да очарова. Тя предлага разнообразие от забележителности, места с историческо и културно значение, достъпен лукс и приятни условия за отдих.
Латвия е дарена и от природата с уникална и дълга крайбрежна ивица на фона на множеството други морски курорти.
Столицата й Рига се намира на река Даугава. Там още в далечната 1201 г. е издигната крепост, която и днес пази своите останки. От Средновековието са останали и множество други такива, които пленяват посетителите от цял свят с атрактивност и забавления.<!–more–>

Сред местата, които трябва да се посетят в Рига и символ на града е църква „Свети Петър”, а от най-високата й част може да се усети неповторимата красота и ведрата атмосфера, напомнящи за Прага. По множеството улички на града могат да се зърнат старинни къщи, останки от миналото и църкви.
Интерес събужда и плаващата галерия разположена в река Даугава. Тя представлява кораб, който е закотвен в средата на реката, а в него госта може да се докосне до архитектурна неподправеност и да види Рижският замък.
В Рига се намира още автентичен етнографски музей, представящ средновековен бит и десетки изобретения на изкуството, сред които глинени, дървени и кожени изделия.
За почитателите на забавления и развлекателни програми има и воден комплекс, носещ името „Акваландия”, предлагащ поредица от водни съоръжения.
Литва и Естония са съседките на Латвия, но дори от тях прииждат туристи, които остават пленени от неповторимостта й.
Местната кухня в Латвия се свързва с бифтек с луков сос, грах със сланина и разнообразие от рибни специалитети.
Добри туристически дестинации в Латвия, освен столицата са курорта Юрмала, разположен на брега и богат на средновековни замъци, забележителности и архитектура.
Друга посещавана точка е град Сугунда. Той се разполага във вътрешността на Латвия и в долината Гауя.
И един сравнително малък, но не по-малко очароващ град е Аизпуте. В него се намират останки от крепост Ордена и водна мелница. В околността на градчето се разполага и чудният замък Казданга, очароващ с екзотични растения.
Прелестите на севера могат да се усетят от всеки, решил да изкара една незабравима почивка сред природата и атмосферата на Латвия.