Втори референдум на Ирландия за Договор от Лисабон

Единствената жизнеспособна опция за ирландското правителство за разрешаване на кризата, свързана с Договора от Лисабон е да се проведе втори референдум по важен въпрос. Това кара страната Ирландия да продължава да бъде изправена пред въпроси като тези дали да е членка на ЕС или не. Подобни тези са на Джон О‘Бреан, преподавател по европейска политика и общество в Националния университет на Ирландия, който в свой анализ през октомври споделя с Центъра за европейски политически изследвания.

За О‘Бреан, този аргумент се основава на „четири основни хипотези“, а те са:

Първоначално изграждане на ясната цел на ирландското правителство, за да“ остане пълноправен член на Европейския съюз с всички права и членството, но това е свързано с множество отговорности.

На второ място, стои въпросът за „останалите страни от ЕС“ и конкретно дали да продължат да ратифицират Договора от Лисабон в съответствие с техните вътрешни конституционни процедури от началото на 2009 година.

<!–more–>

На трето място, отново тези страни няма да отворят процеса на Лисабон, за да предоговаряне.

На четвърто място, идва ред и на „Договорът от Ница“, който е неподходящо средство за постигане на ефективност, както институционална и конституционна баланс, а така САЩ върви напред.

О‘Бреан твърди още, че такъв референдум е единственият жизнеспособен вариант, тъй като е „просто немислимо, Ирландия, с население по-малко от пет милиона американски граждани, да може да продължи и да блокира въвеждането на приетите от представители на 495 конституционна и институционална рамка милион граждани на ЕС“.

След като всички останали държави-членки, които са ратифицирали Договора от Лисабон, по мнение на запознатите Ирландия, трябва да осигури решение на безизходицата, а това до голяма степен „значително ще увеличи шансовете“. В резултат на това за Ирландия да остане член на Европейския съюз е нужно да приеме Договорът, на такова мнение е и самият О‘Бреан.

Обществеността е необразована към делата на ЕС, а според учените в такъв референдум, избирателите ще разберат „сериозните последици, свързани с поведението на гласуване.“

Решаващ фактор на дебата е, че страната Ирландия ще „донесе значителното икономическо измерение с членството си в Европейския съюз. Най-новите референдумите, ще осигурят и структурни фондове, достъп до пазара, модернизация и просперитет. Така и гражданите ще разберат, че икономическото бъдеще на Ирландия е немислимо извън структурите на ЕС, смятат специалистите.

Според О‘Бреан, икономическото благополучие на Ирландия, прави страната по-привлекателни за материалните инстинкти на ирландски граждани, а такъв референдум се откроява с най-доброто изготвяне на решение за продължителен конституционните недоразумения на ЕС.

Забележителности и градове в Латвия

Латвия, не така популярна туристическа дестинация, която има, с какво да очарова. Тя предлага разнообразие от забележителности, места с историческо и културно значение, достъпен лукс и приятни условия за отдих.
Латвия е дарена и от природата с уникална и дълга крайбрежна ивица на фона на множеството други морски курорти.
Столицата й Рига се намира на река Даугава. Там още в далечната 1201 г. е издигната крепост, която и днес пази своите останки. От Средновековието са останали и множество други такива, които пленяват посетителите от цял свят с атрактивност и забавления.<!–more–>

Сред местата, които трябва да се посетят в Рига и символ на града е църква „Свети Петър”, а от най-високата й част може да се усети неповторимата красота и ведрата атмосфера, напомнящи за Прага. По множеството улички на града могат да се зърнат старинни къщи, останки от миналото и църкви.
Интерес събужда и плаващата галерия разположена в река Даугава. Тя представлява кораб, който е закотвен в средата на реката, а в него госта може да се докосне до архитектурна неподправеност и да види Рижският замък.
В Рига се намира още автентичен етнографски музей, представящ средновековен бит и десетки изобретения на изкуството, сред които глинени, дървени и кожени изделия.
За почитателите на забавления и развлекателни програми има и воден комплекс, носещ името „Акваландия”, предлагащ поредица от водни съоръжения.
Литва и Естония са съседките на Латвия, но дори от тях прииждат туристи, които остават пленени от неповторимостта й.
Местната кухня в Латвия се свързва с бифтек с луков сос, грах със сланина и разнообразие от рибни специалитети.
Добри туристически дестинации в Латвия, освен столицата са курорта Юрмала, разположен на брега и богат на средновековни замъци, забележителности и архитектура.
Друга посещавана точка е град Сугунда. Той се разполага във вътрешността на Латвия и в долината Гауя.
И един сравнително малък, но не по-малко очароващ град е Аизпуте. В него се намират останки от крепост Ордена и водна мелница. В околността на градчето се разполага и чудният замък Казданга, очароващ с екзотични растения.
Прелестите на севера могат да се усетят от всеки, решил да изкара една незабравима почивка сред природата и атмосферата на Латвия.

Цели на Ирландия в ЕС

След присъединяването си към ЕС през 1973 г., Ирландия, известна като Ейре се превърна от държава с добре изразена структура в селското стопанство и модерна икономика.

Обработваемите й земи се простират в голяма част от вътрешността, а на места и по ниски възвишения и територии, заети от блата и езера. Крайбрежните ивици и планини в западната част достигат над 1000 м., а голяма част от местното населението обитава Дъблин.

Изборите в Ирландия се провеждат веднъж на 5 години, а парламента е съставен от 166 члена. Към него има горната камара с 60 членове. Президентския мандат трае седем години.

Земите на Ирландия често са свързвани още в миналото с музика. Не са малко и писателите на страната, които имат световна слава. Такива са Йейтс, Бекет, Джойс, Уайлд и Шоу. Ирландия е родно място и за някои световни групи, каквито са рок The Corrs, U2 и Шиниъд О’Конър.

<!–more–>

Местната основна храна за препитаване в Ирландия са картофи, моркови, ряпа, зеленчуци.

Икономическият растеж, стабилност и работни места са приоритетите на страната.

Ирландия е на начело на ЕС за пореден седми път, от присъединяването й към Съюза.

За Ирландия водещи приоритети засягащи ЕС са икономическа стабилност, растеж и работните места.

По отношение на работните места, Ирландия и конкретно ирландското председателство налага Пактът за растеж и работни места, а той е от изключителна важност. В същността си включва мерки, засягащи фискална консолидация, безработица, кредитиране, международна търговия и потенциала за генериране на заетост и растеж.

С не по-малка значимост приоритети са и правилата като:

Професионални квалификации на страни от ЕС.

Процедури за обществени поръчки.

Разясняване на правата на работещите граждани в други страни от ЕС.

Една от водещите теми, които Ирландия поставя на дневен ред е програма „Хоризонт 2020 English “. Тя включва нанотехнологии, фотоника, авангардни техники за производство, изчислителни и високоскоростни изчисления.

Икономиката на страната цели да се възстанови доверието в европейската схема, която включва заплати, пенсии, реформи на трудовия пазар, образование, индексиране на заплати и бедност.